Saturday, October 3, 2009

Rukun Istiqmah!!!


Duit kertas rm10 contoh


Duit kertas rm50 baru contoh


Pagi ni sekali lagi aku bangun awal..aku pun tak tahu kenapa, tapi inilah yang aku alami sejak kebelakangan ini setelah abes puasa.

Hari tu aku masa makan malam@berbuka bagiku, aku ader membincangkan tentang corak2 dalam duit kertas malaysia.

setelah berbincang beberapa ketika tiba- muncul pertanyaan dari salah sorang. "Sapa gerangan orang yang kat dalam duit itu???"(lebih kurang camtu lah bunyinya).

Selepas tu kami pun bincang lah. Ada yang mengatakan itu gambar pm pertama tunku abdul rahman. Ada yang kata itu gambar rekaan menggambarkan itu agong kita. ada plak yang kata itu gambar agung pertama kita.

Setelah berdebat bodoh tentang bende ini, kami pun setuju ianya adalah gambar agong pertama Malaysia iaitu Tuanku Abdul Rahman(Jangan keliru ya!!!ia sama nama dengan perdana menteri pertama kita).

Dan setelah berjumpa dengan encik google, kami pun bertemu dengan jawapan yang tepat iaitu:-

Aku rasa ramai yang belum tahu atau tidak penah ambil tahu pun gambar siapakah yang menghiasi setiap wang kertas Malaysia yang kita gunakan dari dahulu sampailah sekarang... Betul ataupun tidak inilah jawapannya , gambar/potret Al-Marhum Tuanku Abdul Rahman Ibni Al-Marhum Tuanku Muhammad (24 Ogos 1895 - 1 April 1960) yang menghiasi setiap wang kertas malaysia tidak kiralah RM1, RM2, RM5, RM10, RM20, RM50, RM100, RM500 atau RM1000. Baginda adalah Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan yang merupakan Yang di-Pertuan Agong yang pertama Malaysia. Baginda memerintah dari 31 Ogos 1957 sehingga kemangkatannya pada 1 April 1960. Al-Marhum Tuanku Abdul Rahman Ibni Al-Marhum Tuanku Muhammad berkahwin dengan Seri Paduka Baginda Tuanku Puan Besar Kurshiah binti Almarhum Tuanku Besar Burhanuddin (Raja Permaisuri Agong).
*sumber dari:http://my-koleksi.blogspot.com


Potret sebenar Agong pertama.

Tetapi sebenarnya bukan ini yang aku ingin cerita sebenarnya. Tadi semasa aku bersolat jumaat, aku ada terambil satu artikel muhasabah diri. Aku pun terbaca lah tentang istiqamah. Baru ku tahu rupa-rupanya istiqamah pun ada rukun. Terasa jahil sungguh hidupku ini.

Dari yang aku baca inilah dia rukun istiqamah:-

1. Jangan melampau dalam beragama.
dalam erti ayat ini dia menerangkan bahawa kita janganlah melakukan sesuatu melebihi apa yang disuruh oleh Allah. Contoh paling ketara ialah melambatkan berbuka dan mempercepatkan sahur. Tentu semua orang faham apa maksud dia kan? diterangkan kat sini Allah suruh kita berpuasa dari terbit fajar sampai terbenam matahari sahaja bukan sepanjang hari dan menunjukkan kita ni masih berupaya walau telah berpuasa selama sehari. Kecuali dalam kes kecemasan.


2. Jangan cenderung kepada golongan yang zalim.
Cenderung boleh dibahagi kepada dua iaitu cenderung prinsip dan emosi dan juga cenderung pada kebergantungan. Cenderung yang pertama boleh menghapuskan istiqamah dan konsistensi manakala cenderung kedua bergantung kepada individu dan orang zalim berkenaan.

3. Dirikan solat.
Istiqamah itu bersandar pada solat. Solat mendekatkan diri pada Allah. Kita mestilah mendirikan solat untuk istiqamah mendekatkan diri pada Allah.

4. Bersabarlah.
Kata-kata Muhammad bin Shalih Al-Munajjid ialah "kesabaran adalah bertahan dalam mengerjakan perintah Allah dan menahan diri dari melakukan larangan-Nya.

Inilah 4 rukun istiqamah yang perlu kita patuhi untuk terus beristiqamah dalam mendekatkan diri pada Allah.

*semoga kita terus beristiqamah dalam mengerjakan amal soleh.
**sumber: saifulislam.com dan tinta raudhah USM.

Blog Widget by LinkWithin